Back to memory lane

Back to memory lane

De Nijverdallers zijn niet bekend met obstacle running als ze zich voor het eerst aanmelden. Niek: “De werkgever van mijn vriendin was betrokken bij de organisatie.  Zij was ook diegene die ons enthousiasmeerde. Echt bezig met de run was ik niet, tot de avond voor de start was ik nog aan buffelen bij de opbouw van de obstakels.” Geheel ongetraind zijn ze niet, ze voetballen en hebben dus wel een basisconditie. “Maar ik had überhaupt nog nooit 21 km gelopen. Hooguit 14 km”, vult Thijs aan. Toch gaan ze de uitdaging aan. En het smaakt naar meer. “Die eerste editie zal ik nooit vergeten. Het overweldigende publiek, het fantastische weer, maar met name de erehaag die gevormd werd voor de laatste deelnemer die over de finish kwam. Kippenvel.” Ook de gedachte aan de opzwepende muziek brengt hen back to memory lane: “Als ik AC/DC met Thunderstruck hoor dan denk ik altijd aan de StrongmanRun. Wat een sfeer! Duizenden mensen die je aan de zijlijn aanmoedigen en een soort van ongeschreven regel onder de deelnemers dat je elkaar helpt als iemand er doorheen zit of een hindernis niet kan halen. Dat is prachtig.”

 

In 2012 zijn er ongeveer 3500 deelnemers, waarvan minder dan 100 mensen uit de gemeente Hellendoorn zelf. Dat is in de loop der jaren enorm veranderd. “Meer mensen melden zich aan, trainen samen en leven zo toe naar de StrongmanRun. Dat geeft iets extra’s.” Zo vormen de broers samen met een aantal vrienden een hardloopgroep. “Naast dat het leuk is, houden we op deze manier ook onze conditie op peil.” Elk jaar weer zijn ze vastbesloten hun finishtijd te verbeteren. “Omdat het parcours elk jaar verandert, is het lastig je finishtijd te verbeteren, maar we proberen er steeds weer het maximale uit te halen en daarmee voor een persoonlijk record te gaan. Wij sporten niet alleen voor de lol, maar halen die lol ook uit de prestaties. Hoe gaaf is het als je het jaar daarop net eventjes iets sneller bent. Dat lukt tot nog toe ieder jaar.” Lachend: “Als je ouder wordt, word je misschien ook wel wat taaier. Maar toch vragen we ons elk jaar ook weer af, waar zijn we aan begonnen? Dit wordt weer afzien.”

 

Ongetraind de StrongmanRun lopen is geen optie, maar volgens de broers kan iedereen die een beetje sportief is ingesteld deelnemen. “Voor voetballers bijvoorbeeld is dit ideaal. Je hoeft niet per se afgetraind te zijn om de StrongmanRun te lopen. Bovendien past het goed in het programma van de voetbal. Elk jaar doen er wel een paar uit het team mee.”

De gemeente Hellendoorn staat bekend als een sportieve gemeente en Niek en Thijs leveren daar graag hun bijdrage aan. “Hoe gaaf is het dat de StrongmanRun in je eigen dorp plaatsvindt? Daar moet je toch gewoon bij zijn?” Het feit dat het evenement zo dichtbij huis is, biedt meer voordelen. “De avond ervoor fiets ik met mijn zoontje langs de hindernissen, ik maak foto’s en deel ze in de groep; dit staat ons te wachten.” Alleen die voorpret is voor de broers al heel wat waard. “Maar vergeet vooral het biertje na afloop en de verhalen die dan gedeeld worden niet.”

Ook dit jaar staan ze weer samen aan de start. Het wordt de achtste editie. Wat er zo mooi aan is om samen met je broer te lopen? “We zijn erg goed op elkaar ingespeeld, het is allemaal vanzelfsprekend. We lopen nu ongeveer hetzelfde tempo, maar als er een een betere dag heeft, dan geven elkaar de ruimte.” Voorlopig zijn de broers zeker niet van plan zich in het publiek te mengen. “Dat is geen optie. Als je eenmaal hebt meegedaan, wil je gewoon weer meedoen.”

Anderen bekeken ook

Whatsapp ons!
SCHRIJF JE NU IN!