Hoe haal je met een trainingsachterstand toch je doelen voor de YU MAN RACE? 

Had je in de Corona situatie ook zoveel moeite om door te blijven trainen? Ik hoorde het veel om me heen: gyms dicht, bootcamplessen vervallen, geen trainingsmaatjes om een duurloop mee te doen. Bovendien: geen leuke evenementen in het vooruitzicht. Veel van mijn bootcampers en hardloopmaatjes hadden het lastig om op een grijze natte dag er in hun uppie op uit te gaan om te trainen.

Gelukkig is de situatie is weer wat normaler, je mag weer samen met anderen trainen, je mag weer naar het fitnesscentrum, de bootcamptrainingen draaien weer volop. Zelfs de YU MAN RACE gaat gewoon door, hoera!

Je wilt meedoen aan de YU MAN RACE en je hebt ook wat trainingsachterstand opgelopen? Hoogste tijd om je doel scherp in beeld te krijgen en een strakke planning te maken!

Plan een helder doel! “De YU MAN RACE is mijn doel”! “Top!” Is mijn antwoord, “de YU MAN RACE is een mooi evenement, wat is precies het doel dat jij daar wilt bereiken?“

Door jezelf een aantal vragen te stellen, maak je van je deelname aan de YU MAN RACE een helder motiverend doel.

 • Waarom wil ik meedoen aan de YU MAN RACE ?
 • Hoe wil ik de race doorkomen, hoe wil ik het beleven?
 • Hoe wil ik finishen?
 • Wanneer ben ik tevreden?

Elke wil meedoen aan de YU MAN RACE. Op dit moment traint ze super random. In de Corona periode heeft ze haar conditie een beetje onderhouden met oefeningen thuis, af en toe wielrennen of hardlopen. Ze gaat voor de 10KM YU MAN RACE. “Ik vind het evenement superleuk, en wil het samen met mijn vriend lopen. Onderweg wil ik genieten van de sfeer, de leuke obstakels. Hoe ik finish? Fit! Afzien is prima maar ik heb geen ambities voor het podium. Ik moet direct na de race op stage. Kan het me niet permitteren een week gesloopt te zijn, omdat ik heel diep ben gegaan. 

Welke bouwstenen zijn er nodig zijn om je doel te bereiken? 

Als je wat wilt bereiken moet je er wel wat voor doen. Wát, dat zijn je bouwstenen. Door de bouwstenen te benoemen, wordt duidelijk wat er nodig is voor een goed resultaat.

 • Bouwsteen aantal trainingen. Hoe ambitieuzer je doel, hoe meer je ervoor moet trainen. Reken op minimaal 2/3 trainingen wanneer finishen met af en toe wandelen je doel is. Wanneer je gaat voor een topklassering zit je als snel op 5/6 trainingen.
 • Bouwsteen: meer kilometers. De omvang van je trainingen moet opgevoerd worden, zodat je de belasting van de race afstand aankunt.
 • Bouwstenen core, mobiliteit en kracht. Omdat een obstaclerun veel van je lijf vraagt heb je een sterke basis nodig. Daarvoor voeg je core, mobiliteits- en krachtoefeningen aan je programma toe.
 • Bouwsteen voeding. Hoe meer je gaat trainen, hoe belangrijker uitgebalanceerde voeding wordt. Een lichaam in training heeft goede en voldoende voeding nodig om te herstellen.
 • Bouwsteen snelle testraces. Ga je echt voor een topklassering? Dan is het slim om testraces over kortere afstanden te plannen. Reken daarvoor uit welke tijd je moet kunnen lopen op een kortere afstand om voorin de YU MAN RACE te finishen.

Elke weet dat ze nu strak moet plannen om de race goed door te komen en fit te finishen. Ze plant wekelijks 3 duurtrainingen, hardlopend maar ook op de racefiets omdat ze houdt van afwisseling. Daarnaast gaat ze 1 of 2 x naar het fitnesscentrum of combineert hardlopen met kracht in de gym. “ Ik gebruik de trainingsapp als basis voor mijn trainingen en daar varieer ik een beetje op. Zo weet ik dat ik niet te snel opbouw en hoef ik er niet teveel over na te denken.” 

Doel en bouwstenen zijn duidelijk maar hoe fix je dat in een volle agenda of in een vakantie? 

Wanneer je een evenement met een inspirerend doel hebt, is het makkelijker om dit in je agenda te plannen. Je prioriteiten zijn immers duidelijk tot 5/6 september. Dat betekent dat je wat moet schuiven en soms zelfs schrappen in je agenda.

Maar hé, als de YU MAN RACE zo makkelijk was, was het dan ook nog uitdagend om te doen?!

Een aantal tips:

 • Plan een training als een afspraak met jezelf in de agenda, zodat die tijd geblokt is.
 • Vraag steun aan je omgeving, je familie, je vrienden. Begrip van hen is support voor jou.
 • Spreek af met trainingsmaatjes, zodat je niet teveel hoeft na te denken over wel/niet gaan. Er staat iemand op je te wachten!
 • Maak tijd door keuzes te maken: wat is er tijdelijk minder belangrijk en levert geen schade op als je het schrapt of uitstelt?
 • In de vakantie is het slim om ’s ochtends te trainen, zodat je de rest van de dag niet hoeft na te denken hoe en wanneer je zult gaan. Dit geeft zoveel rust!
 • Meer training vraagt om meer rust. Hou daar rekening mee in de totale belasting in een week. Elke heeft een alternatieve zomervakantie geplant, eentje met veel inspanning, 

10 dagen met iets minder hardloopmeters, maar veel hikes met klim- en klauterwerk. De meeste trainingen thuis spreekt ze af met haar vrienden op vaste momenten in de week. Van de core oefeningen maakt ze samen met vriend een challenge: de corekwartierchallenge. Elk corekwartiertje wordt op de kalender genoteerd. De challenge is er 4 per week te doen. 

Doelen scherp, bouwstenen duidelijk, prioriteiten duidelijk, planning gemaakt? Dan zien we elkaar bij één van de trainingen of bij de start en finish van de YU MAN RACE. Veel plezier met je voorbereiding!

Hoe haal je met een trainingsachterstand toch je doelen voor de YU MAN RACE? 

Anderen bekeken ook

Whatsapp ons!
SCHRIJF JE NU IN!