We filmen je bij het lopen en bespreken wat er goed en fout gaat. We geven je adviezen over de juiste hardloopstijl en de perfecte schoenen. Neem ook je oude schoenen mee. Daar kunnen we namelijk veel uit aflezen. Dankzij zo’n loopanalyse loop je straks vrolijk verder waar anderen met pijn en ongemak toch nog afhaken. Ook voor gevorderde lopers is een loopanalyse een belangrijk moment voordat je verder gaat op een nieuwe schoen.
Met een loopanalyse kom je verder
Je koopt hardloopschoenen en je bent klaar om te gaan lopen. Toch? Als je zit te wachten op blessures wel. Of als je niet echt wilt presteren. Maar als je lekker wilt lopen, zonder pijn of ongemak, komt er iets meer bij kijken. Niks spannends. Wij gaan je helpen.
Loopanalyse
Wij helpen je om de juiste schoenen te kiezen. En dat doen we zo:
Oude schoenen
Vertel ons hoe vaak je traint, welke afstanden je loopt en of je al eens blessures hebt gehad. Dan laat je ons je oude schoenen zien. Aan de soort slijtage en aan de inlegzool zien wij vaak al hoe jij loopt.
Analyse
Nu mag jij aan de bak. Je gaat op verschillende schoenen een stuk lopen. Wij filmen je daarbij en analyseren de beelden. Uit die analyse volgt een advies over wat voor jou de beste schoenen zijn. Probeer ze goed uit.
Loop gerust een keer binnen voor zo’n loopanalyse en of maak direct een afspraak. Hier vind je onze adressen.
Zo vinden wij je ideale schoenen
Het gaat verder dan de juiste kleur en de goede maat. Hier kijken we naar:
Pronatie
Een neutrale loper loopt zo: landen op de buitenkant van de hiel en weer afzetten met de tweede teen. Dit proces noemen we de afwikkeling. Je enkelgewicht kantelt onder druk van je lichaam naar binnen. Dat kantelen heet “pronatie”. Veel lopers hebben last van overpronatie. De enkel kantelt te veel naar buiten en de knie draait te veel naar binnen. Zo kunnen spieren en pezen in onderbeen en knie overbelast raken.
De juiste maat
Je tenen mogen de voorkant van de schoen niet raken. Laat daar een halve tot een hele centimeter tussen zitten. Test: neem een stap met losse veters. Als de schoen niet slipt, is het goed. Slipt hij wel? Dan loop je een risico op blaren, maar ook op instabiliteit en dus blessures.
Wissel
Toe aan nieuwe schoenen? Koop niet automatisch de nieuwe versie van je huidige schoen. De kleinste verandering kan namelijk al gevolgen hebben voor jouw loopstijl. Ga je nieuwe schoenen kopen? Neem altijd je oude schoenen mee en vraag de verkoper wat er veranderd is aan de nieuwe versie.
Hoe ga je lopen?
Bij verschillende soorten lopen horen ander materiaal.
• Trainingsschoenen gebruik je op wegen en zachte ondergronden. Ze zijn geschikt voor allround gebruik en duurlopen.
• Trainingswedstrijdschoenen gebruik je bij tempo/intervaltrainingen en wedstrijden op de weg en op de atletiekbaan.
• Wedstrijdschoenen zijn bedoeld voor wedstrijden, snelle duurlopen en baantrainingen.
• Spikes gebruik je voor snelle baantrainingen en wedstrijden.
• Trailschoenen zijn ideaal voor trainingen in bossen, duinen, op het strand en natuurlijk een obstakelrun!
• Cross spikes zijn voor het ruigere werk: wedstrijden op zachte ondergrond, gras, bos en modderparcoursen.
Tips
• Als je schoenen gaat kiezen, doe dan de sokken aan waarmee je gaat lopen. En neem de tijd.
• Ga je op veel verschillende terreinen lopen? Kies dan het liefst voor meerdere paren schoenen.
• Loop je veel wedstrijden? Gebruik dan een paar schoenen alleen daarvoor.
Laat je adviseren. Kom langs voor een loopanalyse. Hij kost je 25 euro en je krijgt hem cadeau als je je schoenen bij ons koopt. Hier vind je onze adressen.