De beste schoenen voor je obstacle run in 2023

Niks is belangrijker dan een goede outfit tijdens een obstacle run of mud run. Je wilt natuurlijk blessures voorkomen en met zo weinig mogelijk tegenslagen over de finish. Het kiezen voor de juiste schoenen tijdens een obstacle run is het belangrijkste. Wij geven je graag advies zodat ook YU de beste schoenkeuze kan maken.

Kies een schoen die past bij het parcours

De ondergrond waarop je loopt, heeft veel invloed op de schoenkeuze die je maakt. Aangezien het parcours van de YU MAN RACE OBSTACLE RUN over verschillende ondergronden gaat is het extra uitdagend. Naast zand, modder en water gaat een belangrijk deel van de route over de verharde wegen van het centrum van Nijverdal. Het is daarom verstandig om een obstacle run schoen te kiezen met goede grip en noppen. Een goed voorbeeld deze schoen is de Inov-8 X-Talon 212.

Wel of geen waterproof schoenen?

Het gevarieerde parcours voert je langs verschillende toffe water obstacles. Daarom is het erg belangrijk dat je geen gebruik maakt van Goretex of waterdichte schoenen. Deze lopen snel vol en worden niet meer droog. Het is fijn dat de schoenen snel water vrij zijn zodat jij kunt vlammen richting het volgende obstakel! De meeste obstacle run schoenen zijn daarom voorzien van gaatjes die het water snel doorlaten.

De belangrijkste eigenschappen van de schoenen

Er zijn een aantal merken die erg populair zijn als het gaat om obstacle run schoenen. Welk merk het beste is? Daar is niet één antwoord op te geven. Het is namelijk erg persoonlijk welke schoen je fijn vindt. Dit is vooral afhankelijk van welke wensen je hebt, maar ook welke run je gaat lopen. Een obstacle run moet in ieder geval tegen een stootje kunnen, snel drogen, duurzaam en niet te zwaar zijn. Uiteraard moet een schoen ook veel grip hebben om de verschillende hindernissen te overwinnen.

 

De beste merken 

1. Inov-8

Inov-8 is het bekendste merk als het gaat om obstacle run schoenen, en volgens ons ook absoluut de beste. Het is dan ook niet voor niets een van onze partners. Alleen het beste is goed genoeg voor onze deelnemers. Inov-8 heeft al lang een goede en uitgebreide collectie obstacle- en mud run schoenen, waardoor voor iedereen een goed model te vinden is. Het eerste model van deze collectie was de Mudroc 290, inmiddels zijn daar heel wat paren aan toegevoegd. Het populairste model van Inov-8 is de X-talon 212. Het model bestaat nog steeds en is nog altijd erg geliefd onder obstacle runners.

2. Icebug

Icebug komt momenteel nog weinig voor in Nederland, maar in Scandinavië zijn de schoenen al razend populair. We zullen ze naar verwachting ook steeds vaker in Nederland voorbij zien komen. De noppen bieden extra grip tijdens de run en obstacles. De schoen ziet er anders uit dan wij gewend zijn, omdat het model water minder goed doorlaat. Dit is zeker iets om mee te nemen in je keuze.

3. Merrell

Een nieuw en opkomend merk is Merrell, wat zich net als de andere merken bezig houdt met schoenen ontwikkelen voor obstacle running. Het eerste model, de Merrell All Out Crush Tough Mudder, is goed afgestemd op zowel grond als water. Merrell maakt onder andere gebruik van gaatjes in de schoenen voor goede waterafvoer.

 

4. Asics

De meeste mensen kennen Asics als echte hardloopschoen. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat ze ook een behoorlijk breed aanbod schoenen voor obstacle runs en trails hebben. Voorbeelden hiervan zijn de Trabuco, Fujitrabuco en de Fuji. Vooral voor trailrunners raden we deze schoen aan. Voor de hele zware modder, waar je in onze obstacle run mee te maken krijgt, heeft de schoen minder grip dan andere obstacle run schoenen. 

 

5. Evadict

Evadict is het huismerk van Decathlon. Voor nog geen 50 euro heb je trailrunschoenen bij Decathlon. Over de kwaliteit van schoenen van deze prijs wordt vaak getwijfeld. Wanneer je voor meerdere events goede schoenen wilt, zullen we deze schoen niet aanraden omdat de kwaliteit inderdaad niet hoogstaand is. Maar doe je slechts één keer mee of wil je niet te veel geld kwijt aan schoenen met grip, dan zou dit een goede optie kunnen zijn. Tot slot hebben ze ook een model die de afgelopen twee jaar zelfs een prijs heeft gewonnen in een test.

6. VJ Sports 

VJ Sports is een favoriet van veel OCR-atleten, waaronder meervoudig wereldkampioen Jonathan Albon. Het merk heeft twee modellen die veel gebruikt worden voor obstacle runs, de VJ Sports Irock en de VJ Sports XTRM. Voor de trailrunning zijn MAXx en Ultra meer geschikt. De grote voordelen zijn de sterke buitenkant gemaakt van onder andere Kevlar, en de noppen met veel grip in modderige omstandigheden. 

 

7. Salomon

Salamon is vooral beroemd voor trailrunning, en wordt om deze reden ook regelmatig gebruikt bij obstacle running. De bovenkant staat er echter bekend om nogal kwetsbaar te zijn. Voor een obstacle run als de YU MAN RACE waarin je veel hindernissen moet overwinnen, zijn de schoenen dus minder geschikt. De grip is wel van uitstekende kwaliteit. Voor trailrunning, zoals de YMR HALF MARATHON, kunnen we deze schoen wel aanraden. 

 

8. Saucony

Een echte klassieker is de Saucony Peregrine. De Saucony Peregrine is een neutrale trailschoen die je voet goed beschermt tegen de elementen en al jaren een vaste waarde is binnen de trail- en obstacle running. Grip en protectie staat centraal waardoor de schoen vertrouwen geeft op een natte en gladde ondergrond. 

 

Wat zijn de beste schoenen voor onze obstacle run?

Volgens ons is Inov-8 hét merk wanneer het gaat om obstacle run schoenen. Deze schoenen hebben uitstekende grip, wat noodzakelijk is bij een obstacle run als de YU MAN RACE OBSTACLE RUN. Ook zijn de schoenen ontzettend sterk aan de bovenkant en laten ze minder water en viezigheid door. Dit zul je zeker nodig wanneer je de strijd aangaat tegen de vier elementen tijdens onze obstacle run. Hierin word je tot het uiterste gedreven en wil je natuurlijk goede ondersteuning van de beste schoenen. Oftewel, als jij ook meedoet aan onze OBSTACLE RUN vergeet dan vooral niet om te checken welke schoenen het beste bij je passen. Zo kom ook jij vlammend over de finish!

Wil je nou meer informatie of ondersteuning tijdens de voorbereiding van de YU MAN RACE OBSTACLE RUN? Download dan onze YMR TRAINER APP, hierin word je goed begeleid op weg naar deze te gekke uitdaging. Daarnaast vind je meer informatie over alles wat belangrijk is rondom de race en de beste tips en tricks.

Heel veel plezier en succes met de voorbereidingen op dé RACE!!!!

SEE YU SOON!

Anderen bekeken ook

Whatsapp ons!
SCHRIJF JE NU IN!